2021. február 25., csütörtök

Vadas József: Üvegművészet könyv - Jelenlegi ára: 500 Ft

Vadas József: Üvegművészet könyv
ELŐSZÓ
Mint annyi más - az írástól a csillagászatig, az üvegkészítés is a keleti kultúra szülötte. De nem egyszerűen az ókori Kelet magas fokú kultúrája és művészete hívta életre, hanem egy sajátos adottság: a homok. A szilíciumot ugyanis, amely az üveg fő alkotórésze, mindmáig a sivatagos tájakon korlátlanul rendelkezésre álló tiszta homokból nyerik. A homokon kívül hamuzsír vagy szóda (kálium-, illetve nátrium-karbonát) szükséges az üvegkészítéshez.
Hogy milyen úton-módon jöttek rá az üvegkészítés titkára, azt homály fedi. Plinius, a jeles római tudós-író, aki a Historia naturalis (Természettörténet) című munkájában egyszemélyes enciklopédiát nyújt kora ismereteiről, úgy tartja, hogy szíriai kereskedők figyelték meg a tengerparton tüzet rakva, amint a salétromos sziklák közül finom, vékony üvegszál kezdett csordogálni.
Ez - így - bizonyosan legenda. Az üvegkészítés a szabad tűznél sokkal magasabb hőmérsékletet - ezerháromszáz-ezerötszáz Celsius-fokot - kíván. De az valószínű, hogy a szilícium üveggé kristályosodását valamilyen más célra - alighanem anyagtárgyak égetésekor - rakott tűzben fedezték fel. Hiszen itt a homok mellett adott volt a fahamuból meleg víz hatására kioldódó hamuzsír. Az is tény továbbá, hogy ily módon a zöldes nátriumüveg mellett már igen korán megjelentek a szennyeződéstől megtisztított káliumüvegek.
Az, hogy a kezünkből kipergő sárga homok áttetsző, szilárd anyaggá, üveggé változtatható, valóságos csoda. Nem kisebb varázslat az, ami a díszítőművész keze nyomán az áttetsző üveggel történik. Ebbe a boszorkánykonyhába engedünk bepillantást, amíg e különleges anyag több ezer éves történetét áttekintjük.
TARTALOM
Képjegyzék
Szíriai edény
A Portland-váza
A Lükurgosz-csésze
Theodóra császárnő és kísérete
Géza király a magyar koronán
Üvegablakok a chartres-i székesegyházból
A Sainte-Chapelle üvegablakai
Mátyás király serlege
Reneszánsz esküvői serleg
Söröspohár
Habán korsó
A versailles-i tükörgaléria
II. Rákóczi Ferenc díszkupája
Pincetokpalack. Fúvott üveg zománcfestéssel
Barokk csillár
Biedermeier emlékpohár
Magyarország címerének apoteózisa
Váza. Csiszolt, fúvott üveg ezüstfoglalatban
Talpas tál
Váza. Fúvott, réteges üveg
Díszüveg
Üvegablak
Dísztál
A Seagram Társaság irodaháza
Coca-colás üveg
Prizma. Fa, tükör, diffúz vászon
Lámpa. Fúvott üveg
Poharak
Ékszerek és edény
Kérem, nézze meg a többi hirdetésemet is.
Ha esetleg több dolgot vásárol, akkor az egy szállítással megoldható.

Jelenlegi ára: 500 Ft
Az aukció vége: 2021-02-25 19:32 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése