2020. december 29., kedd

Sport Presso retro kemping kávéskészlet, kétcsöves szegedi, adjusztált, utolsó darab - Jelenlegi ára: 12 500 Ft


Sport Presso retro kemping kávéskészlet, kétcsöves szegedi, komplett, kifogástalan
Sport Presso retro kemping, kétcsöves szegedi gyártmányú komplett kávéfőző készlet!
A legutolsó példányom, ilyen adjusztálással már biztosan nem lesz ilyen készlet a kínálatban többé!
(kár lenne elmulasztani, mert ilyen apróságok pepecselő polírozására nincs már jelentkező szakember manapság)
Felszereltsége, s állapota folytán állandó használatra alkalmas természetesen!
-
E Sport Presso/kemping/camping úti kávéfőző készlet, komplett - utazásra kész - felszereléssel, ragyogó újszerű állapotban, azonnal hadra fogható!
Komplett, makulátlan, minden darabjában eredeti ritkaság készlet ( az alukanál egy kész időutazás)! Természetesen a kávétartó/cukortartó tégely csak pár főzésnyi mennyiség tárolására elegendő, alkalmatos tárolókban mellé kell tenni a szükséges alapanyag mennyiségeket, célszerűen dobozolva! Több eredeti tabletta a készletben, (egyébként ESBIT tabletta használható hozzá, elegendő 1 db a főzéshez, s a kiöntőbe lefolyt kávé melegen tartására is (meggyújtás előtt alufóliára helyezendő, a könnyebb tisztítás okán), azzal praktikusabb a használat;   2 db eredeti tömítésével, a 2 csöves egység használati útmutatójával, ózonos kezeléssel fertőtlenítve, légmentesen fóliázva (mint az utolsó előtti képen is látható) használatra készen!
A halovány aranyszínűre eloxált aluminium hord-dobozba történő elhelyezés módját a 3. és 7-ik kép szemlélteti (alaposan megfigyelendő, mert olyan mint az ördöglakat, s a gyári leírás nem egészen egyértelmű); az üzemszerű használatának és beállításának módja a mellékelt használati útmutató szerint, valamint az 1 kép szemlélteti. ( én inkább, tapasztalati okok miatt, egy külön kiöntő használatát javasolom hozzá)Csakis a megfelelő méretű spiritusz tablettával használható (szagmentes, koromtalan) gyertya, nagylángú gáz, villanytűzhely, s mindennemű egyéb próbálkozás menthetetlenül tönkreteszi, beég, besül! A kávéőrlemény  mennyiségével, az alsó szűrő átfordításával, s a vízmennyiséggel szabályozható a kávé erőssége, mennyisége/adagja. Ezt a mini két-kifolyós, kettő dupla, avagy szimpla négyszemélyes Sport Presso úti kávéfőző készletet a Budapesti Lemezárugyár (játékgyár)  - majd kis késéssel a szegedi üzeme is - az 1950-es évek közepétől, az 1970-es évek közepéig gyártotta, az alaptípusnak tekinthető - az gyakoribb darab - egy-kifolyós kivitel mellett! Tervezője Mese Elek gyártmánytechnológus! Sajnos, azóta sem készült ilyen célszerűen egyszerű kirándulási, utazási kellék, hogy az otthoni megszokott kávé ízt élvezhessük utazásaink során, a gyakran lötty színvonalú  és méregdrága vendéglátós kínálatok helyett.
(az alaptípus egy két-kifolyós formációja még a Néprajzi Múzeum kíállításán is megtekinthető NM 23. 9. leltári szám alatt)Nemzetközi viszonylatban is a komoly túrázók kedvelt, kuriózum darabja; ha hozzájutnak ilyesféle ritka, működő példányhoz! Természetesen némi rutin, gyakorlat és figyelem kell a használatához, mert bár egyszerű kivitelűnek tűnik, roppant alaposan megtervezett a hővezetés egyensúlya miatt, igen precízek az illesztései, s finom gondoskodást igényelnek a szűrői és a szűrőtölcsér illesztése is. Elég egy óvatlan nyomorgatás és nincs cseredarab hozzá, marad a semmire nem vezető, drága barkácsolás! A kétféle kivitel alkatrészei - a gumitömítés kivételével - nem csereszabatosak egymással! Természetesen a praktikus tanácsokat megadom majd privátban, az új tulajdonosának, igény esetén! Figyelem, még a jövő évi tavaszi, nyári szezon előtt; kempingezők, túrázók, hegymászók, zarándokok, pár napos buszos kirándulásra indulók figyelem; talán addigra nem is marad több példány! Nincs ennél szerethetőbb, célszerűbb és praktikusabb készség az otthon megszokott ízű kávé elkészítésére; gyakorlatilag örök életű, vintage darab! Abszolút tűzveszély mentes, alacsony az égéshője, de használata természetesen óvatosságot és felügyeletet igényel. Kapható ugyan, nemzetközi viszonylatban, valamiféle nemesacél  kivitelű - külföldi acél utánérzése - roppant puritán felszereltséggel, s fogós áron; de sokoldalúságban, felszereltségben ezt meg sem közelíti, s akkor a ritkaságáról, s a feelingről még nem is beszéltünk!
A használati kiegészítő egységek tárolására szolgáló (kávé, cukor, stb. ) - egyöntetű megjelenést biztosító - üres alu dobozok még vannak a kínálatomban!


Jelenlegi ára: 12 500 Ft
Az aukció vége: 2020-12-29 18:51 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése